Biografie

Liviu Borlan s-a născut la 7 iulie 1936 în localitatea Sanislău, jud. Satu Mare, într-o familie de intelectuali: tatăl, un apreciat avocat și mama, profesoară de pian. Aceasta îi insuflă iubirea pentru muzică și alături de ea începe studiul pianului la vârsta de 4 ani.

După absolvirea liceului, în anul 1954, la îndemnul familiei se înscrie la Facultatea de Drept din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, iar în 1959 obține Diploma de Stat. Apoi, se întoarce la prima dragoste – muzica – și se înscrie la Conservatorul din Cluj Napoca (astăzi Academia de muzică “Gheorghe Dima”) la Facultatea de Compoziție, Dirijat și Pedagogie. Aici are privilegiul de a studia cu renumiți profesori precum Sigismund Toduță, Cornel Țăranu, Dorin Pop, Tudor Jarda și multe alte personalități ale artei componistice. În anul 1965 își susține Examenul de Stat pentru dirijat și pedagogie, ulterior obținând licența în compoziție la onservatorul din București, Catedra de muzică corală a doamnei profesor Irina Odăgescu-Țuțuianu.

În septembrie 1966 se stabilește la Baia Mare, unde va desfășura întreaga lui activitate, de-a lungul căreia va ocupa diverse funcții: inspector la secția de cultură a Sfatului Popular Regional, dirijor al Ansamblului de cântece și dansuri “Maramureșul”, profesor de armonie, contrapunct, forme muzicale și estetică la Liceul de Artă din Baia Mare, metodist la Consiliul Județean al Sindicatelor, instructor al Centrului Județean de Îndrumare a Creației Populare Maramureș. Realizează o serie de înregistrari la radio și televiziune, ocupă postul de dirijor al Ansamblului Național “Transilvania” din Baia Mare, formație cu care face o serie de turnee de mare succes în Ungaria (1990), Grecia (1991), Republica Moldova și Spania (1992). Aceste turnee se alătură altora întreprinse cu formații de amatori în Iugoslavia și Polonia (1970), URSS (1975), Elveția (1976), Franța și SUA (1978). A realizat numeroase turnee și cu Ansamblul Folcloric “Mara” din Sighetu Marmației.

Datorită activității sale componistice, în anul 1970, devine membru al Uniunii Compozitorilor din România.

La 5 octombrie 1994, Liviu Borlan, cel mai reprezentativ compozitor al Maramureșului din a doua jumătate a secolului XX, ilustru dirijor și profesor, se stinge din viață.

Personalitate prestigioasă în lumea muzicii, Liviu Borlan a marcat și a influențat personalitățile multor artiști în devenire.

Școala de Arte unde a profesat îi poarta astăzi numele în semn de recunoștință și spre aducere-aminte.

Bibliografie:

Cosma, Viorel – Muzicieni din România, lexicon bio–bibliografic, vol 1. – Editura Muzicală, București, 1989
Vaida, Simion – Graiul Maramureșului , In memoriam-Liviu Borlan sau Cântec despre cântec, 6 decembrie 2004
Sabău, Valeriu – Liviu Borlan – Vecin cu râsul și plânsul
Portase, Alec – Compozitorul Liviu Borlan a fost omagiat de foștii colegi
Antoniu, Paul – Graiul Maramureșului, Despre omul și artistul Liviu Borlan, 7 iunie 2009