Asociatia Prietenii Armoniei – Corala Armonia

 

sigla armonia small

ASOCIAŢIA CORALĂ ARMONIA

Tradiţia mişcării corale în Maramureş are cca 200 de ani. Sunt atestate în documente, peste 100 de coruri ţărăneşti şi cîteva culte. Forma de exprimare a spiritului prin armonia corală, bucuria de a cânta, leagă vocile a 42 de suflete sub bagheta dirijoarei Mihaela Bob Zăiceanu (profesoară de muzică) într-o tânară asociaţie corală. “Tânără” sub această formă, deoarece în Corala ARMONIAse regăsesc membri ai fostei corale profesioniste Prietenii Muzicii (1976-1990) precum şi ai coralei Capella Rivulina (1981-1986, 1990-1997) a sindicatului învăţământului. Ambele formaţii predecesoare au un palmares bogat la festivaluri interne şi internaţionale dar, din nefericire, s-au desfiinţat.

În anul 2001 se înfiinţează Corala ARMONIA cu scopul de a crea bucurie membrilor şi iubitorilor de artă corală, iar în anul 2005 se înregistrează Asociaţia Prietenii Armoniei.

Numele a fost ales simbolic: ARMONIA (anagramat se scrie ROMANIA) şi încearcă să valorifice toate aspectele uimitoare şi simple ale acestui cuvânt, ARMONIE:

– în muzică (prin interpretare);

– în convieţuire (tineri liceeni şi studenţi – , maturi , pensionari );

– prin înţelegere (5 familii), femei 25 (60%), bărbaţi 17 (40%), cu o vârstă medie de 41,0 ani (de la 17 ani la 68 ani);

– prin toleranţă (ortodocşi, greco-catolici, reformaţi, romano-catolici…);

– prin comunicare interculturală;

Repertoriul corului cuprinde piese corale laice şi religioase din creaţia românească şi internaţională (36 de piese din creaţia corală clasică universală şi română, 51 de prelucrări corale din folclor, muzică religioasă şi 72 de colinde). Parte din lucrări sunt cu solişti, care prezintă şi cîteva lieduri cu acompaniament de pian (orgă).

În anul 2002 s-au susţinut 10 concerte cu public dintre care cel mai important a fost concertul de binefacere “Rotary pentru copii necăjiţi”, în 2003 au fost prezentate 23 concerte, iar în 2004 au fost susţinute 25 concerte, dintre care două vocal-simfonice în colaborare cu orchestra Euroart. În 2005 s-au susuţinut 40 concerte (4 în Brazilia), în 2006 au fost prezentate 27 concerte, în 2007 din cele 29 concerte 10 s-au susţinut în Israel, în 2008 s-au susţinut 33 de concerte. În anul 2009 s-au prezentat 28 de concerte, Corala Armonia fiind invitată la Balul Operei din Cluj Napoca, care a avut loc la data de 17 ianuarie, anul 2009 continuând cu 3 concerte la malul mării, cu ocazia sărbătorii pascale şi alte 4 concerte în China. Anul 2010 a început sub auspicii promiţătoare, primul concert având loc la data de 15 ianuarie, concert aniversar Eminescu. Până în septembrie 2010 au mai avut loc alte 7 concerte, concerte pascale, concerte pascale şcoală, precum şi un concert organizat împreună cu Grupul Coral “Voci Transilvane” al Casei de Cultură a municipiului Cluj Napoca. În pregătire, pentru anul 2014, se află cea de-a patra ediţie a Festivalului Coral Internaţional Liviu Borlan.

În total, de la formare pînă în prezent s-au susţinut peste 300 de concerte, dintre care:

  • concertele Pascale cu muzică sacră, intens mediatizate TV;
  • tradiţionalele concerte de binefacere în parteneriat cu Clubul Rotary;
  • concertele de colinde;
  • turnee internaţionale (duplex 2003-2004, România-Suedia, 2005-2006 România-Brazilia, Israel 2007, China 2009);
  • concerte vocal-simfonice în două părţi – colaborare cu orchestra Euroart;
  • microstagiune “Coruri şi arii din opere şi operete” susţinute împreună cu orchestra filarmonică Dinu Lipatti din Satu Mare.

Pe plan internaţional am realizat schimburi culturale cu formaţii similare (vezi proiectul cu Tonprakt-Suedia şi şcoala de samba din Pirapora Brazilia).

Din punct de vedere tehnic, repartiţia pe voci se prezintă astfel: 18-soprane, 13-altiste, 11-tenori, 3-baritoni şi 6-başi. Corul este dirijat de doamna profesoară Mihaela Bob Zăiceanu şi mai are în componenţă o peroană care se ocupă de aspectele tehnice. Repetiţiile se fac o dată pe săptămână câte 2 ore. Din cei 53 de membri (inclusiv dirijoarea) 33 vorbesc acceptabil engleza, 16 franceza, 2 maghiara, unul germana şi unul rusa.

Corul activează sub egida CCI Maramureş, unde se fac repetiţiile săptămînale. Preşedinta asociaţiei este D-na Macarie Mariana, iar directorul executiv al corului este Alexandru Nicolici.

Soliştii corului sunt: Mihaela Bob Zăiceanu, Diana Dorca – soprane, Emanuela Sălăjan şi Mărioara Stratone – alto, Mircea Stuparu, Aurel Bolbos, Dorin Griguţă şi Adrian Iercoşan – tenori, şi Sindreştean Gheorghe şi Cozma Cosmin – bas.

Prezentarea scenică are două ţinute: una cu cămeși tradiţionale maramureşene și cealaltă cu bluze albe cu eşarfe roșii(fetele) şi cămăși albe cu cravate roşii(băieții).

Deşi Corala Armonia este, prin membrii ei, singura continuatoare a coralelor Prietenii muzicii (profesionişti desfiinţaţi în decembrie 1989) şi Capella Rivulina (desfiinţată în 1997), nu considerăm corect să ne însuşim lungul şir de premii şi turnee din activitatea precedentă. Lista anexată, cu toate concertele de la regruparea sub numele „Armonia”, precum şi diplomele obţinute de la Primăria Uppsala (Suedia), Pirapora (Brazilia), Ierusalim (Israel), pe lângă multe altele din România, credem că alături de cele peste 50 de DVD-uri, ne reprezintă cu cinste.

Adresa: Bd. Unirii 14A/46 Baia Mare, Maramureş, România, Tel +40 262 224 993

Fax +40 262 221 376, mobil +40 722 652 821, E-mail snicolici@rdslink.ro

Director executiv,

Alexandru Nicolici

armonia1

O părere la “Asociatia Prietenii Armoniei – Corala Armonia

  1. Pingback: Agenția Regională de știri inter regio news | Concert de seară al Coralei Armonia din Baia Mare, la Carei

Comentariile nu sunt permise.