OBIECTIVE CULTURALE ȘI TURISTICE DIN MARAMUREȘ
Aflat în inima Europei, Maramureșul este un plai de basm, de o frumusețe aproape neatinsă, care îi oferă un caracter distinct. Zonele rurale, care alcătuiesc cea mai mare parte a regiunii, conservă moștenirea obiceiurilor, arhitecturii, muzicii și costumelor populare într-o formă mai pură decât în oricare altă parte a României. Bogat în păduri de stejar și brad, Maramureșul este adesea numit “țara lemnului”. Mărturie stau cele aproape o sută de biserici din lemn, dintre care opt fost incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO – Bârsana, Budești, Desești, Șurdești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz, pe lângă alte edificii cum ar fi porțile maramureșene și casele din lemn.
Câteva dintre cele mai vizitate obiective culturale din Maramureș:
BAIA MARE
Muzeul Județean de Arheologie și Istorie – Localul Monetăriei Imperiale, clădit între anii 1734 și 1737, era folosit pentru baterea monezilor. În prezent edificiul slujește drept sediu al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Muzeul Județean de Artă – colecțiile muzeului numără peste 3300 de piese semnate de artiști ce au activat în cadrul Centrului Artistic de la Baia Mare, începând din 1896 până în prezent, dar și câteva piese valoroase ce ilustrează arta europeană din secolele XVIII – XX, precum și arta modernă românească, lucrări valorificate în cadrul unor expozitii temporare.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară – prezintă ocupaţiile tradiţionale, meşteşugurile populare, instalaţiile tehnice, portul popular, obiectele de cult din cele patru zone etnografice: Maramureş, Lăpuş, Chioar şi Codru.
Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului. Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unităţile de arhitectură pe care le prezintă. În cadrul muzeului s-a încercat şi prezentarea tipurilor de gospodării în funcţie de ocupaţia principală a locuitorilor din zona de provenienţă a gospodăriei. Astfel avem gospodării de agricultor din Țara Lăpuşului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Țara Maramureşului etc. Nu au fost omise nici instalaţiile tehnice cum ar fi oloiniţele, pivele, vâltorile şi morile acţionate de apă.
Bastionul Măcelarilor a fost construit în secolul al XV-lea. Există o legendă, conform căreia din acest turn ar fi fost împușcat Pintea Viteazul.
Casa Iancu de Hunedoara, sau Casa Elisabeta ridicată în 1446, este parte a vechiului castel medieval ridicat de Iancu pentru soția sa Elisabeta.
Turnul Ștefan este o anexă a Catedralei „Sfântul Ștefan”, ridicată de Iancu de Hunedoara pe parcursul secolului XV. Construit în stil gotic turnul are 40 m înălțime. Turnul a fost folosit pentru supravegherea eventualelor posibile incendii și supravegherea strategică a orașului.
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional de profil din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.
Denumirea neoficială, culturală prin excelență și unanim uzitată, este Muzeul florilor de mină„. Floarea de mină este un eșantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, posedând calități estetice deosebite datorită: concreșterii cristalelor, culorii, formelor, dimensiunilor de excepție ale unor cristale componente, care în totalitate fac ca piesa să fie bine individualizată față de celelalte” (Victor Gorduza – directorul instituției).
SIGHETU MARMAȚIEI
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Instituţie de prezentare a exponatelor şi referinţelor din perioada comunismului şi a Rezistenţei, construită pe pe ruina fostei închisori.
Muzeul Satului Maramureșean, un ansamblu de arhitectură și tehnică populară, este cel mai important obiectiv al complexului muzeal Muzeul Maramureșului
Casa Memorială “Ellie Wiesel” și Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș sunt adapostite în casa în care Elie Wiesel și-a petrecut primii 15 ani din viață.
Casa Memorială “Ioan Mihalyi de Apsa” este adapostită în clădirea în care a locuit acest ilustru om politic și de cultură maramureșean.
Șișești
Muzeul Memorial “Vasile Lucaciu”
Desești
Biserica din lemn – sec. XVII – Patrimoniu UNESCO
Șurdești
Biserica din lemn – sec. XVIII – Patrimoniu UNESCO
Plopiș
Biserica din lemn – sec. XVIII – Patrimoniu UNESCO
Budești
Bisericile din lemn Josani (1643) – Patrimoniu UNESCO și Susani (1628)
Rogoz
Biserică din lemn sec. XVII – Patrimoniu UNESCO
Bârsana
Biserica mănăstirească cu hramul “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Patrimoniu UNESCO
Mănăstirea Bârsana
Ieud
Biserica din lemn Iedu deal – începutul secolului al XVII-lea – Patrimoniu UNESCO
Poienile Izei
Biserica de lemn – Patrimoniu UNESCO
Moisei
Casa Martirilor – ilustrează tristul episod desfășurat la Moisei când, în 14 octombrie 1944, în această casă, horthyștii au asasinat 29 de patrioți români.
Săpânța
Cimitirul Vesel – faimos pentru crucile viu colorate, picturile naïve și versurile reprezentând scene din viața și persoanelor înmormântate.
Băița
Casa Memorială “Ion Șiugariu” – conține piese originale din casa părintească, fotografii, documente, manuscrise, cărți aparținând poetului.
Cernești (Țara Lăpușului)
Muzeul Florean – Muzeul Florean este un o instituție de artă contemporană. Colecțiile muzeului însumează, în prezent, circa 10.000 de piese de artă contemporană, provenind de pe toate continentele.
Coltău
Muzeul Petofi Sandor este găzduit de castelul construit intre anii 1740 – 1760 de către familia Teleki.
Rohia
Muzeul Mănăstirii Rohia – adăpostește o colecție de carte veche bisericească precum și o colecție de icoane pe lemn și pe sticlă.
PARCURI NAȚIONALE
Parcul Național Munții Rodnei – Rezervație a biosferei – UNESCO
Parcul Național Munții Maramureșului
Rezervația Științifică Pietrosu Mare
Rezervația Naturală Creasta Cocoșului
Rezervația Izvorul Albastru al Izei